Ga je Vietnam bezoeken? Lees deze handige tips!

Ga je binnenkort op reis naar Vietnam dan kan je mogelijk alle goede tips gebruiken. Vietnam is namelijk een prachtige bestemming die de nodige voorbereiding vereist. Zo heb je bijvoorbeeld om het land te mogen betreden een visum nodig, deze kan je volledig online aanvragen en heb je binnen enkele werkdagen in huis. Ook heeft Vietnam velen bezienswaardigheden en is er ontzettend veel te zien. Lees je daarom van te voren goed in en plan je reis zo goed mogelijk. Vietnam is beste te bezoeken tussen december en maart, de kans op slecht weer is in deze maanden het minst. Vietnam later bezoeken is ook mogelijk, hou hier wel rekening mee lastig te voorspellen weersomstandigheden.

Halong Bay

Om je reis naar Vietnam nog beter maken hebben wij enkele tips voor je verzameld:

Simkaart

Je wilt natuurlijk gedurende je reis bereikbaar, maar gebruik maken van je eigen Nederlandse simkaart is niet handig en kost je mogelijk teveel. Koop daarom altijd een losse prepaid simkaart bij aankomst. Deze zijn te koop op de internationale luchthavens, officiële telecomwinkels en de meeste hostels. De meest betrouwbare telecomaanbieders zijn Viettel, Vinaphone en Monifone. Een simkaart kost tussen de EUR 5 en 15,- per stuk, de meest gangbare zijn niet duurder dan EUR 5,-. De exacte prijs is afhankelijk van de type simkaart en de internetsnelheid (3G of 4G). Na aankoop kan je simkaart simpel opwaarderen door tegoed te kopen bij lokale winkels of telecomwinkels. Ook is het mogelijk om een simkaart speciaal voor toeristen te kopen, deze kost evenveel maar heeft een beperkte geldigheid. Met een toeristische simkaart kan er ook internationaal gebeld worden.

Let op het volgende bij het kopen van een simkaart:

  1. Bij de officiële verkooppunten dien je paspoort te tonen om een simkaart te kunnen kopen.
  2. Controleer altijd of de simkaart die je gekocht hebt ook daadwerkelijk netwerk heeft, controleer dit in de winkel.
  3. Zorg ervoor dat je telefoon werkt met buitenlandse simkaarten, je telefoon dient hiervoor simlock vrij te zijn.

Geld wisselen

Op de internationale luchthaven van Vietnam kan je bij een geldwisselkantoor je euro’s snel verwisselen voor Vietnamese dong (VND) tegen een goede prijs. Naast geldwisselkantoren kan je geld ook wisselen bij valuta handelaren of banken. Dit zijn de meest gebruikelijke manieren om geld te wisselen in Vietnam. Het wisselen van geld bij een bank komt wel met een aantal formaliteiten, zo dien je jouw paspoort te tonen en een aantal formulieren in te vullen. Bij een bank en geldwisselkantoor wordt er ook een commissie in rekening gebracht. Mocht je dit niet willen dan kan je ook geld wisselen bij een juwelier. Hier komen geen formulieren te pas en geen hoge commissie tarieven. Het wisselen van geld bij een goudwinkel is echter wel illegaal.

Momenteel is 1 euro = 26 027,7674 Vietnamese dongs.

Vervoer van de luchthaven naar het centrum

In Vietnam zijn er maar een paar mogelijkheden om in het centrum te komen:

  1. Openbare bus
  2. Shuttle bus
  3. Taxi
  4. Grab

De openbare bus: de bus is de meeste voordelige mogelijkheid. De kosten per rit zijn ongeveer EUR 0,50- 2,-. Om de juiste bus te vinden zijn er informatieloketten op de luchthaven. Geef hier aan waar je naartoe moet en het personeel zal je helpen met het vinden de juiste bus.

Met Shuttle bus: met de shuttle bus reis je ook voordelig naar het centrum. Deze shuttle bussen rijden vaak meerdere keren per dag en zijn makkelijk te vinden. De bussen zijn vaak onderdeel van de luchthaven of de vliegtuigmaatschappijen. Een ritje naar het centrum kost slechts EUR 2,5,-.

Met de taxi: ook is het mogelijk om met een reguliere taxi naar het centrum te reizen. Vietnam kent veel taxi bedrijven, de meest betrouwbare zijn Mai Linh, Taxi Group, Vinasun, Noi Bai Airport Taxi, Airport Taxi. Het taxitarief wordt berekend op basis de gemeten afstand (meter) en kost meestal ongeveer tussen de EUR 15, en 30,- per ritje.

De laatste optie is Grab: Grab is in feite de Uber van Vietnam. Uber is namelijk sinds 2018 niet meer beschikbaar in Vietnam., Grab heeft deze diensten volledig overgenomen. Grab is een goedkopere taxi service die via een app te boeken is. De Grab app match de reiziger met een taxichauffeur, deze chauffeurs rijden in auto’s en motors. Grab chauffeurs zijn net als Uber chauffeurs geen officiële taxichauffeurs en gebruiken hun eigen auto of motor. In de Grab app geef je aan waar je naartoe wil en weet je van te voren wat de rit je gaat kosten. Om Grab te gebruiken dien je de app te downloaden via de App Store en/of de Play Store. Online zijn er veel codes te vinden om je eerste rit gratis te krijgen.

Het beste van Vietnam

Markt in Hanoi
Markt in Hanoi

Vietnam is het land van de velen rijstvelden, de enorme bergen en de prachtige baaien. Ondanks dat het land nog de tekenen van de oorlog vertoont bruist het nu van de energie. Het land trekt daarom jaarlijks miljoenen toeristen. De bevolking van Vietnam is vriendelijk, gastvrij en spreekt daarbij ook nog eens vrij goed Engels. Vietnam is het land waar op elk gebied wel iets te vinden is. Vietnam heeft een bruisende cultuur, prachtige natuurlandschappen en stille mooie stranden.

Enkele bekende plekken zijn Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Hanoi is een exotische en chaotische stad waar echte stadsleven stadsleven van Vietnam is te vinden. Rondom Hanoi vindt je ook nog andere bijzondere plekken zoals Sapa en Halong Bay.

Sapa is een prachtig dorpje met velen uitgestrekte rijstvelden en een onvoorspelbare mooie natuur. Halong Bay is een unieke beleving voor elke reiziger die naar Vietnam gaat. Halong Bay is een eilandengroep die sinds 2012 tot een van de ‘7 wonderen van de natuur’ behoort. Voor velen vormt de eilandengroep een waar kunstwerk waar je doorheen kan varen. Een andere zeker aan te raden bestemming is Whale Island. Dit eiland is ideaal voor de reiziger die op zoek is naar witte stranden en een prachtige blauwe zee. Het eiland ligt niet ver van Nha Trang en is makkelijk te bereiken. Vanaf het eiland zijn er walvissen te zien, vandaar de naam Whale Island. Vietnam kent naast deze plekken nog ontzettend veel mooie plekken die het bezoeken waard zijn!

Halong bay in Vietnam

Deel dit artikel!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Reageren op het artikel?

Gerelateerde artikelen