Kenteken schorsen wanneer je op reis gaat

Wanneer je een tijdje op reis gaat, staat je auto ongebruikt voor de deur. Dat is natuurlijk zonde, zeker omdat de autoverzekering en wegenbelasting in principe gewoon doorlopen. Voor een korte vakantie is dat niet erg. Maar ga je echt een aantal maanden of langer naar het buitenland, dan is het beter om het kenteken van de auto tijdelijk te schorsen.

De voordelen van je autoverzekering tijdelijk schorsen

Wanneer je de autoverzekering tijdelijk schorst, dan hoef je in die periode geen premie en wegenbelasting te betalen. Dat is vooral prettig wanneer je een tijd geen gebruikmaakt van de auto. Je bespaart zo immers kosten en wat je aan geld uitspaart, kun je bijvoorbeeld op reis gebruiken. Maar er zijn meer voordelen van het schorsen van het kenteken ten opzichte van het stopzetten van de autoverzekering:

  • Bij schorsen kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd drie jaar behouden. Bij het opzeggen van de verzekering is dit maar een jaar.
  • Ben je iemand die vaker schade rijdt, dan is een kenteken schorsen minder risicovol dan een verzekering opzeggen. Wil je daarna namelijk een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan is de kans op een afwijzing mogelijk groter omdat je eerder schade reed.
  • Kies je ervoor de autoverzekering tijdelijk te schorsen, dan kun je die op het moment dat je weer met de auto gaat rijden direct weer activeren.

Kenteken schorsen: hoe werkt het?

Wanneer je op reis gaat en dus het kenteken wil schorsen, dan laat je dit allereerst aan je verzekeraar weten. Dit doe je per brief of per e-mail. Je stuurt bij het verzoek ook een schorsingsbewijs mee. Dit schorsingsbewijs vraag je aan bij de RDW.

Schorsingsbewijs aanvragen

Een schorsingsbewijs van RDW vraag je online aan met je DigiD. Je vult vervolgens een aantal gegevens in die op het kentekenbewijs staan. De kosten om het kenteken van een auto te schorsen zijn circa 73 euro. Het schorsingsbewijs is een jaar geldig. Ga je langer op reis of maak je geen gebruik van de auto, dan vraag je na een jaar opnieuw online een verlenging aan. Je kunt ook naar een balie van de RDW gaan om een schorsing van het kentekenbewijs aan te vragen. Het schorsingsbewijs dat je van de RDW ontvangt, stuur je als bewijs mee naar de verzekeraar. Die rekent geen kosten voor het tijdelijk schorsen van de autoverzekering.

Hoe kun je de autoverzekering weer activeren?

Om een kentekenschorsing op te heffen, meld je je ook weer bij de RDW. Daarna moet je ook nog de autoverzekering activeren. Je kunt je weer melden bij de oude verzekeraar om je autoverzekering weer in te laten gaan. Het is echter ook het moment dat een nieuwe autoverzekering afsluiten voordeel kan opleveren. Door online een vergelijking te maken, weet je of je door over te stappen geld kunt besparen. Houd er verder rekening mee dat je met een auto waarvan het kenteken geschorst is, niet de weg op mag. Alleen op weg naar een APK, zou je met de auto mogen rijden. Wel moet je dan bewijs van de APK-afspraak hebben en moet het voertuig minimaal WA zijn verzekerd.

Deel dit artikel!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Reageren op het artikel?

Gerelateerde artikelen