Jachtreizen; positieve & negatieve effecten van jagen Inclusief de voordelen en nadelen voor het milieu

Jachtreizen zijn reizen die georganiseerd worden voor en door jagers. Jagen kan immers in meer dan 50 landen, populaire landen zijn onder andere Canada, Australië, Tanzania en Amerika. Wereldwijd zijn er meer dan 20 miljoen jagers die de hele wereld over gaan om te jagen. Met het jachtseizoen voor de deur gaan we in dit artikel dieper in op de voor en nadelen van het jagen.

jager

Volgens een archeologische studie jaagde prehistorische mannen ongeveer 1,9 miljoen jaar geleden. Het hoofddoel van het jagen was simpel; het voorzien van voedsel in de vorm van vlees voor zichzelf en hun familieleden. Anno 2018 is jagen voor voedsel niet meer nodig, maar dit betekent niet dat jagen zelf niet meer gebeurt. Jagen heeft nog steeds een enorme aantrekkingskracht ondanks de ontbrekende hoofddoel.

De sensatie van het jagen trekt nog steeds heel veel mensen aan. Jagen is niet langer een middel om ons te voorzien in een van onze basisbehoeftes maar een hobby. Een hobby onder veel mensen over de hele wereld. Ook zijn er mensen die jagen voor een zakelijk doel in de voedsel en of vleesindustrie.

Juist omdat jagen de mens niet meer voorziet in haar behoeften maar meer een hobby is, beschouwen veel mensen jagen als een inhumane act. Ook vinden deze mensen dat jagen bijdraagt aan onevenwichtigheid van de natuur, mogelijke bedreiging voor de natuur of het uitsterven van zeldzame dieren. Maar is dit ook het geval?

Voordelen van jagen

Jagen voor voedsel

Zoals eerder vermeld is, werd jagen eeuwen geleden gedaan om voedsel te verkrijgen. Dit was toentertijd de enige doel van het jagen. Ondanks dat dit in veel gevallen niet meer nodig is zijn er nog mensen uit delen in de wereld die afhankelijk zijn van het jagen op dieren om voor hun voedsel. Zo ook in landelijke gedeelten van de Verenigde Staten, veel inheemse groepen jagen samen en sluiten de scholen zelfs op een jacht- openingsdag. Ook de Australische Aboriginals zijn vaste jagers. Minder bekende jagers zijn die op eilanden zoals Torres Strait Island of sommige Indonesische eilanden zoals Komodo.

Jagen als recreatie

Jagen staat in de top tien van de populairste openlucht sporten/ vorm van recreatie . In totaal zijn er meer dan 22 miljoen mensen die jaarlijks jagen, waarvan 7 miljoen in Europa en 15 miljoen in Amerika. Jagen is het populairst in onder andere Tanzania en Canada waar er ook gejaagd kan worden op vissen. Jagen kan in veel gevallen vanaf 16 jaar en is het populairst in de leeftijdscategorie 25-45 ook zijn 90% van de jagers mannen.

Daarnaast ontwikkelt een jager meerdere vaardigheden door de jacht, deze vaardigheden kunnen zelfs leiden tot een persoonlijke groei. Deze vaardigheden omvatten o.a. discipline, geduld en alertheid. Daarnaast worden ook de overlevingsvaardigheden van de jager ontwikkeld, je hebt in de jacht immers te maken met wilde dieren. Jagen wordt ook gezien als een goede vervanger van sporten in een sportschool. Jagen vereist namelijk een goede conditie, je bent vaak uren op pad, achtervolgt dieren en dat terwijl je jachtattributen meedraagt die behoorlijk zwaar kunnen zijn. Daarnaast zit er ook een flinke sensatie in jagen wat zorgt een golf adrenaline wat weer glucose stimuleert.

Nadelen van jagen

Jagen is slecht voor het milieu en de ecosysteem

Ondanks de vele positieve bijdragen van jagen, leidt jacht ook tot veel gevaren voor het milieu en de dieren in het wild. In de meeste landen mogen jagers alleen op bepaalde soort dieren jagen, wat volgens milieuactivisten kan leiden tot onbalans. Als een bepaalde roofdier door de jacht minder aanwezig is, zal het aantal prooien drastisch stijgen. Wat weer kan leiden tot een onbalans in het milieu en een ongecontroleerd ecosysteem. Het aantal dieren dat elk jaar wordt gedood, is echt een schokkend gegeven. Uit een studie is gebleken dat meer dan 100 miljoen dieren per jaar door jagers worden gedood. Alleen in de pelsindustrie worden er jaarlijkst meer dan een miljard konijnen en 50 miljoen andere dieren gedood voor hun vacht.

Uitsterven van bedreigde dieren

Illegale stroperij en handel in wilde dieren is een fenomeen dat we steeds vaker zien. Ondanks dat elk land zijn eigen wetten en regels heeft voor het beperken van de jacht en beschermen van de dieren, is het heel gebruikelijk dat deze wetten en regels worden geschonden. Doordat mensen zich niet houden aan deze wetten en regels zijn er vele dieren uitgestorven of staan op het randje van uitsterven. In de afgelopen twee eeuwen zijn onder andere de Tasmaanse tijger, West- Afrikaanse zwarte neushoorn, de Javaanse tijger en de Kaapse leeuw (De leeuw in het Wapen van Nederland is een Kaapse leeuw) zijn al uitgestorven als gevolg van de jacht. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) en Zoological Society of London (ZSL) hebben rond de 100 diersoorten genoteerd die worden beschouwd als meest bedreigd met uitsterven. Allemaal te wijten aan de jacht. Dit mag dan wel een nadeel zijn van jagen maar tegelijkertijd is stroperij en handel geen onderdeel van jagen, de meeste jagers jagen op dieren zoals herten. De gemiddelde jager jacht vanwege de verbondenheid met de natuur en wil deze op geen enkele manier schenden.

Onethische aard van doden

De pijn en het lijden van onschuldige dieren, terwijl ze worden neergeschoten of gestoken, is letterlijk inhumaan. Uit onderzoek is gebleken dat 15% van de Nederlanders tegen de jacht is, zij achten jagen voornamelijk overbodig. Deze minderheid heeft vaak niet voldoende kennis van de jacht en baseert zijn mening op mogelijk onjuistheden. Deze mensen zouden voornamelijk willen dat de dieren vrij kunnen zijn en dat het jagen stopt. Deze mensen vinden dat de natuur zichzelf wel redt en dat zelfs beheersjacht niet nodig is.

Vervuiling en opwarming van de aarde

Tijdens hun zoektocht naar geschikte jachtgebieden, leggen jagers lange afstanden af. Deze jachtreizen veroorzaken een grote hoeveelheid CO2- uitstoot door hun voertuigen. Bovendien moeten jagers soms kamperen op jacht plekken en daar eventueel een paar dagen verblijven. De kampvuren die daar worden gemaakt dragen bij aan het broeikaseffect en de jagers kunnen ook plastic en afval achterlaten op deze plekken wat weer leidt tot vervuiling. . Tijdens de jacht zelf kunnen schoten niet alleen geluidsoverlast veroorzaken maar veroorzaakt munitie ook luchtvervuiling. Dit is niet alleen slecht voor de levende planten en dieren maar ook voor de ademhaling van de mens.

Bevordering van gebruik van wapens

Jagen maakt dat een mens steeds meer gebruikt maakt van wapens en kan er voor zorgen dat het gebruiken van wapen steeds normaler wordt. Ook kunnen mensen genieten van het doden van wilde dieren die zich niet kunnen verzetten.

Eindoordeel

Hoeveel negativiteit er ook is omtrent het dierenrijk, ecosysteem en de voedselketen is dit nooit volledig te wijten aan alleen de jacht. Er zijn allerlei wetten en regels ingesteld door overheden om dit juist te voorkomen. Het is geen misdaad om plezier te hebben en een passie te hebben voor jagen. Maar verwar jagen niet met fenomenen zoals stroperijen en illegale handel in bedreigde diersoorten. Jagers zijn mensen met een passie die zich verbonden voelen met de natuur en deze bij elke gelegenheid proberen te verbeteren.

Meer weten? Lees meer op: https://www.jachtsite.be/waarom-jagen-wij

Heb jij nog voor en nadelen die niet in dit artikel staan of wil je graag je mening delen? Laat dan een reactie achter!

Deel dit artikel!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Reageren op het artikel?

2 reacties

  1. Voordelen die genoemd worden, zijn alleen voordelen voor de jager zelf. Nadelen die genoemd worden, zijn nadelen voor dier, natuur en milieu. Kortom: jagen is een onzinnige en onnodige hobby die schadelijk is. Overigens komen de meeste jagers in Nederland alleen in de natuur in het jachtseizoen. Dus jullie eindconclusie klopt niet. De gemiddelde jager heeft geen passie voor de natuur, maar alleen passie voor het schot.

Gerelateerde artikelen