Auto huren in het buitenland: hier moet je op letten

Wil je tijdens je vakantie een auto te huren in het buitenland? Naast het regelen van je visum, zijn er tal van andere zaken die je moet organiseren. Zoals de eventuele huurauto. Om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan en zoveel mogelijk van je vakantie te genieten, kun je het best rekening houden met enkele belangrijke richtlijnen.

Vrijheid en comfort

Een auto huren tijdens je vakantie of zakenreis geeft je maximale vrijheid en reiscomfort. Toch is het niet makkelijk om tussen de duizenden autoverhuurbedrijven je beste keuze te maken. Met onze tips ben je al vlug een flink eind op de goede weg om een auto te huren in het buitenland met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Vooraf huren of bij aankomst?

Je hebt de keuze tussen een auto huren op het moment van aankomst of voor je vertrek. Geef de voorkeur aan het vooraf regelen van de huur van je auto in het buitenland. Zo ben je zeker dat bij aankomst een auto op je wacht. Een auto huren in het buitenland kun je het best doen bij een autoverhuurbedrijf uit eigen land. Zo word je niet geconfronteerd met specifieke zaken in het contract die je moeilijk begrijpt. Ga je bijvoorbeeld naar Sri Lanka, regel dan naast je visum ook de auto die je wilt huren. Helemaal als je voor het eerst naar aan Aziatisch land reist; het kan daar allemaal al anders en ingewikkeld genoeg zijn. Dan kun je bepaalde zaken maar beter alvast op rode hebben.

Auto huren op je buitenlandse bestemming

Wanneer je er toch voor kiest om je vakantieauto ter plaatse te huren, kun je dat alsnog het best doen bij een Nederlands autoverhuurbedrijf. Dat zorgt vaak wel voor een beperkte autokeuze. Hou rekening met de vaak onnodige extra’s die worden gevraagd en vergeet zeker je autoverzekering voor deze huurauto niet. Controleer deze goed.

Nodige documenten

Een auto huren kan alleen als de nodige documenten op zak hebt, zoals een paspoort, creditcard en een geldig rijbewijs. In sommige landen kun je een auto pas huren vanaf je 21ste levensjaar. In Amerika kan dit zelfs pas vanaf je 25ste. Vaak omzeilen autoverhuurders dit probleem met een aangepast pakket, maar dat is wel heel wat duurder.

Huurauto met Nederlands rijbewijs?

Met een Nederlands rijbewijs mag je niet overal in het buitenland rondtoeren. In heel wat landen is het verboden om met een voertuig rond te rijden als je alleen een Nederlands rijbewijs bezit. Controleer dit voor je vertrekt. Vaak heb je een internationaal rijbewijs nodig. Daarin staat in meerdere talen dat je over een geldig rijbewijs beschikt. Dit internationale rijbewijs moet je vooraf regelen. Het is niet via internet of telefonisch te kopen.

Autoverzekering voor huren auto in buitenland

We hadden het er eerder al over; de autoverzekering voor de huurauto. Een autoverzekering is autogebonden, en de autoverzekering die jij thuis voor jouw bolide hebt, geldt hier dus niet voor. Vergeet dus vooral niet te checken wat voor autoverzekering er mee komt bij de huurauto, en wat de verhuurder hiervoor heeft geregeld. Een reisverzekering dekt niet de schade bij een ongeval. Er zijn verschillende autoverzekeringen mogelijk:

  • De Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM): is verplicht en vergoedt alle veroorzaakte schade aan derden, zowel materieel als fysiek. In het buitenland wordt deze verzekering vaak Libility Insurace (LI) genoemd.
  • De Collision Damage Waiver (CDW): dekt alle geleden schade door jezelf veroorzaakt.
  • De Theft Protection Waiver (TPW): diefstalverzekering.
  • Loss Damage Waiver (LDW): is hetzelfde als de CDW-verzekering met als extra een dekking tegen diefstal en vandalisme.
  • Een Super-CDW-verzekering: is een allriskverzekering zonder vergoeding voor eigen risico’s.
  • De Personal Accident Insurance (PAI): verzekering voor eventuele inzittenden.

Ontvangen en afleveren huurauto

Controleer bij het ontvangen van de huurauto altijd de staat van het voertuig en doe dit altijd samen met de verhuurder. Hetzelfde geldt voor het moment van afleveren van de huurauto. Zo betaal jij niet voor schade die er al was, of die er ná jouw gebruik nog wordt veroorzaakt.

 

Deel dit artikel!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Reageren op het artikel?

Gerelateerde artikelen